Logga in med QR-kod

ILT har tagit fram en funktion för att förenkla inloggningsförfarandet för elever och minska tiden som lärare behöver spendera tid att hjälpa elever logga in i ILTs digitala tjänster.

Funktionen möjliggör utskrift av ”visitkort” innehållande elevens inloggningsuppgifter inklusive QR-kod. QR-koden är unik per användare och scannar man denna med sin kamera på dator/mobila enhet så loggas man in i ILTs tjänster med automatik.

Vilka kan använda QR-koderna?
Alla elever och personal med användarkonton i ILTs tjänster kan logga in via QR-kod. Dessutom finns möjlighet att aktivera QR-inloggning för vårdnadshavare med tillgång till Polyglutt Home Access.  Det spelar ingen roll vilken befintlig inloggningslösning organisationen har.

Vad innebär det ut GDPR-synpunkt?
Ingenting, men observera att eftersom funktionen bygger på att ”visitkort” med QR-koder som skrivs ut innebär en ökad risk att andra än kontoinnehavaren loggar in på kontot. Detta bör beaktas innan funktionen aktiveras på skolan.

Vad händer om en elev eller lärare tappar sin QR-kod?
Om en elev eller lärare tappar sitt ”visitkort” med QR-koden så bör en administratör via funktionen Hantera användare, antingen ta bort den tidigare QR-koden eller generera en ny. Tar man bort QR koden så blir den ej längre möjlig att logga in med. Genererar man en ny QR-kod så tas den tidigare bort och blir ogiltig och en ny skapas och kan skrivas ut och ges till eleven eller läraren.

QR-inloggning.pdf
771.9 KB