Talböcker och rättigheter i Inlästa Läromedel

Talböcker är också ljudböcker med skillnaden att de inte får användas av alla. Det finns inte rättigheter till det rent juridiskt. Det kan bero på att förlaget inte har fullständiga rättigheter med författare eller fotografer. Men enligt lag ska läromedlet ändå vara tillgängligt för de elever som har en nedsättning enligt §17 i Upphovsrättslagen.

I vårt bibliotek är dessa titlar märkta med ett T.

Talboksrättigheter får endast läggas till på de elever som har en funktionsnedsättning som påverkar läsandet. Eftersom det indikerar något om elevens hälsa klassas det som en känslig personuppgift. För att du ska kunna se och ändra den inställningen behöver du vara inloggad på ett säkrare sätt. Antingen via Bank-ID eller med SMS-inloggning.

Ansvar över och administrerande av talböcker och talboksrättigheter på redan existerande konton sköts av en personal utifrån en säkrare inloggning, som inte behöver vara administratör. Oftast är det en specialpedagog eller en bibliotekarie på skolan som tillsätter talboksrättigheter.

Logga in säkrare via ilteducation.com/se. Välj i menyn uppe till vänster Hantera användare > välj fliken elever och sök efter eleven som ska ha talboksrättigheter > klicka på elevens användarnamn > markera i rutan för ”Talboksrättigheter” och uppdatera längst ner på sidan. När eleven loggar in kommer de nu åt att se talböckerna via sitt eget konto.

Behöver du få behörighet att kunna logga in säkrare tar du kontakt med den som har administratörsrättigheter kopplat till skolan, filtrera fram vilka som har administratörsrättigheter via fliken personal.

Det här kan du göra med enkel och säkrare inloggning.pdf
84.4 KB